1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer
Vakantievilla Portugal

Culinair

Culinaire rijkdom
De echte gastronoom kan zijn hart ophalen in Portugal. De Portugese keuken wordt sterk gekenmerkt heerlijke, rijke maaltijden met veel invloeden vanuit andere culturen waar Portugal vroeger kolonies had. Denk aan piri, piri, typische chili pepers. Net als het gebruik van kaneel, vanille en saffraan. Olijfolie en knoflook vormen meestal de basis en kruiden als koriander en peterselie.

Eerder haalden we aan dat het land veel te bieden heeft voor vlees- en viseters. Voor we hierover verder gaan, aan de vegetariër is ook gedacht. Zelfs bekendheden als de Dalai Lama en Amerikaanse artiest, veganist bij uitstek, zijn lyrisch over diverse restaurants in Lissabon. Hiervoor hoef je niet eens een vegetariër te zijn om ervan te genieten, zo lekker (restaurants, Jardim dos Sentidos en Green Pepper.)

Vis en zeevruchten
Portugal serveert velen soorten vis. De bekendste Portugese vis is bacalhau. Bij ons bekend als kabeljauw maar dan gedroogd en gezouten. Men is hier zo verzot op dat er wel 365 manieren zijn om deze vis te bereiden. Voor elke dag van het jaar weer een ander recept. De vis wordt hier onder andere gekookt, gegrild, geroosterd en gebakken. Ook sardientjes zijn hier erg populair. Vooral gegrild en geserveerd met een heerlijke Portugese, witte wijn.

Octopus, inktvis, krab en garnalen zijn ook landelijk vertegenwoordigd. Een typisch Portugees gerecht is de Caldeirada. Dit is een stoofpotje bestaande uit verschillende vissoorten en schaaldieren wat geserveerd wordt met aardappelen, tomaat en ui.

Vlees en gevogelte
Tijdens de middeleeuwen was vlees echt iets voor de hogere klasse. Vandaag de dag niet meer. Een traditioneel Portugees gerecht is de Cozido á Portuguesa. Dit is een variëteit aan verschillende soorten vlees en ingrediënten samengesteld door de kok. Vraagt u gerust wat er precies inzit want dit varieert per restaurant. Een goede Cozido bevat o.a. rund, varken, varkensworst, bloedworst, varkenspoten, ham, gezouten varken, aardappelen, wortels, kikkererwten, kool en rijst.

Gebruikelijk en overal te krijgen is een stukje vlees van het varken of het rund, bife. Geserveerd met een saus op basis van wijn, friet of gebakken aardappelen, rijst en salade. Net als kalkoen. Bifes de Peru.

Kaassoorten
P
ortugal heeft ook een selectie aan verschillende kaassoorten afkomstig van geiten- en schapenmelk of beiden. Van de Azoren stamt de zeer populaire kruidige kaas, Queijo de São Jorge. Deze is wel gemaakt van koeienmelk. Ondanks de vele kaassoorten die Portugal rijk is zoals, Queijo de Azeitão , Queijo de Castelo Branco  en  Queijo da Serra da Estrela, gebruikt men deze niet bij de bereiding van het eten. Het wordt eerder als aperitief of dessert genuttigd.

Wijnen
Sta niet raar te kijken als u gevraagd wordt of u een rode, witte of een groene wijn prefereert. Groen heeft niets te maken met de kleur van de wijn maar alles met de leeftijd. Groene wijn dient dan ook jong gedronken te worden. Deze populaire Vinho Verde komt uit het Noordwesten, uit de provincie Minho. De kleur is rood, wit of rosé. Rosé, erg populair in Nederland, is niet zo geliefd bij de Portugees.

Houdt u van Portwijn, dan is een bezoek aan de Portstreek in het Noordwesten de moeite waard. Er zijn verscheidene Porthuizen in Porto, zoals Sandeman. Leuk om te bezoeken en lekker om te proeven. 

Hier treft u een overzicht van een aantal lekkere restaurants in de nabije omgeving van Salvacasa.

Restaurante Dom Roberto
Avenida Doutor Roberto Ferreira Fonseca
2120 Salvaterra de Magos
Tel- 263 504 484‎ 

Restaurante Preto & Branco II‎
Avenida Doutor Roberto Ferreira Fonseca
2120 Salvaterra de Magos
Tel - 263 507 858‎  

Restaurante Tira-picos  
Auto-Estrada Marateca

Santarém 2120

Tel - 263 501 449

 

Restaurante A Torre

Estrada Nacional 10

2135-114 Samora Correia

Porto Alto
Tel - 263 650 393