1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer
Vakantievilla Portugal

Bezienswaardigheden

Leiria 
De hele streek heeft uitgestrekte pijnboomwouden en felgroene bosgebieden met kleine stroompjes. Tegen de zachtglooiende heuvels ligt een middeleeuws kasteel Castelo de Leiria. Aan het begin van de 14de eeuw maakte Dom Dinis I van dit kasteel een lustslot. Vanuit het koninklijk paleis, Paco Real heeft u een schitterend uitzicht over de stad en het omliggende platteland. Overal in de stad vindt u historische getuigenissen van het geloof die het stadsbeeld zeer fraai onderbreken. Zo ook de Kathedraal Se is een antieke constructie uit 1559. De voorgevel heeft de karakteristieke eigenschappen van de Portugese religieuze architectuur. Deze kenmerkt zich door sobere lijnen met een minder eenvoudig interireur. Aan Alameda de Platanos, langs rivier de Liz, bevinden zich ruines van de gotische Nossa Senhora da Pena.

Zo ook de Kathedraal Se is een antieke constructie uit 1559. De voorgevel heeft de karakteristieke eigenschappen van de Portugese religieuze architectuur. Deze kenmerkt zich door sobere lijnen met een minder eenvoudig interieur.

Batalha
Als u doorrijdt in de zuidelijke richting, een weg langs boomgaarden en fabrieksgebouwen, komt u in Batalha.  Onderweg duikt het klooster, Mosteiro de Santa Maria da Vitoria, op. Dit bouwwerk werd in opdracht van Koning Joao I gebouwd om te herinneren aan de overwinning op de Spanjaarden. Deze overwinning vond plaats op de vlakte van Aljubarrotta. Een overwinning die leidde tot de onafhankelijkheid van Portugal. Een memorabele overwinning waar het volk al zo lang naar gestreefd had. In het klooster overlappen verschillende stijlen elkaar. Deze stijlen getuigen van de voor de werkzaamheden benodigde tijd. Er is door de tijd heen door vele heersers aan het klooster gebouwd. De bouw duurde en duurde maar. Er zijn elementen terug te vinden uit de renaissance gemengd met details uit de Manuelische stijl. Hiervan is de naam te danken aan Koning Manuel I. Het klooster, ook bekend als Mosteiro da Batalha, is een van Portugals mooiste, Gotische bouwwerken.

Fatima
Iets ten Noordoosten van Batalha ligt Fatima, het bedevaartsoord. Voor de verschijning van de Maagd te Cova da Ira vlakbij Fatima, was het heuvelgebied slechts bevolkt door herders en boeren. Totdat er verschijningen van de maagd kwamen. Deze werden al gauw door religieuze autoriteiten erkend. Het landschap veranderde van eenvoudige lapjes grond in een gebied met vele ziekenhuizen. Vele gelovigen begonnen pelgrimstochten hierheen. De ontelbare zieken zochten hier geestelijk heil. De handel bloeide op als nooit tevoren. Pas tijdens de tweede wereldoorlog werd Fatima wereldberoemd. Toen werden er religieuze diensten gehouden en vestigden zich in de buurt van de basiliek nieuwe kloosteroorden. Een leuk detail is dat de beroemde kerk in 1928 ontworpen is door de Nederlandse architect Van Krieken. Hij was tevens opzichter tijdens de bouw. Het bouwwerk is van witte kalksteen wat typerend is voor die streek. 

De basiliek is het centrum van Cova da Iria. Het ligt op 2 kilometer van Fatima. Zij is omringd door zuilenhallen die het enorme plein begrenzen en de kerk met de twee ziekenhuizen verbinden. Ieder jaar tussen mei en oktober komen hier duizenden gelovigen afkomstig uit de hele wereld om de Onbevlekte Ontvangenis te vieren.

Tomar
Iets oostelijker bevindt zich het vredige stadje Tomar. Iedere steen getuigd van een groot aantal geschiedkundige gebeurtenissen. Een plaats die het waard is om heerlijk doorheen te lopen zodat u goed alle mooie voorgevels van huizen, kerken en andere gebouwen kunt zien. U treft hier nog veel winkeltjes waar antieke beroepen worden beoefend.

Nazaré
Iets zuidelijker, aan de kust, ligt het pittoreske Nazare. In dit typisch Portugese vissersplaatsje heeft de tijd stil gestaan. Omdat er geen haven is, trekken de vissers de schepen nog met behulp van ossen het strand op. Ook doen vele vrouwen de was nog in de rivier. ’s Avonds wanneer de vissers terugkeren heerst hier een gezellige drukte. De vis droogt men op houten rekken op het strand. Toen, en nu nog steeds overal aanwezig. Een goed beeld van Nazare en deze traditionele taferelen krijgt u vanaf Sitio. Een ruig voorgebergte dat Nazare beschermt tegen de noordenwind. Sitio is te bereiken met een kabelbaan. Niet ver ligt de prachtige, schelpvormige baai van Sao Martinho do Porto waar de oceaan, heel even, tot rust komt.

Alcobaça
Net onder Nazare komen we in het schilderachtige stadje Alcobaca. Zij dankt haar naam aan de rivieren Alcoa en Baca. Het plaatsje lijkt totaal niet gehinderd door enige vorm van vooruitgang. Wat ook gelijk de charme is. De vestiging wordt gedomineerd door het Klooster Real Abadia de Santa Maria de Alcobaca. De bouw van dit schitterende klooster begon in 1178 onder leiding van de priors van de Cisterciënzer Orde. De uiterlijke schoonheid vindt binnen echter geen weerklank. De decoratie is eenvoudig en haast sober te noemen. In volledige overeenstemming met de strenge leefwijze van de Cisterciënzer monniken.

Obidos
Onder het tabje evenementen hebben wij Obidos al even aangestipt vanwege het jaarlijkse chocolade festival. Het plaatsje verdiend meer vermelding vanwege haar historie. Obidos wordt gedomineerd door de muren van een kasteel. De burcht werd in de 12de eeuw gebouwd ter bescherming van de bevolking tijdens de Reconquista. In de machtige muren werden vier poorten gemaakt. Tijdens de gouden bloeiperiode in de 16de eeuw, werd het Paco Manuelino gebouwd. Dit is een Paleis in Manuelische stijl wat tegenwoordig een hotel is. De stad zoals die er nu uitziet is een geheel van smalle straatjes met witte huizen die versierd zijn met bloeiende Bougainvillea’s. De ringmuur omringt de huisjes die vlak tegen elkaar gebouwd zijn onder het beschermende domein van het kasteel. Het kasteel dat oprijst op de top van de heuvel als een eeuwige bewaker van dit levende museum.  

Santarém
De stad is een agglomeraat aan witte huizen. Zij ligt op een heuveltje van waaruit zij de rivier met interesse lijkt te overzien. De stichting van de stad lijkt door de sluier des tijds te zijn overdekt.

Een ding is zeker, het is altijd een van de belangrijkste steden van het Iberische Schiereiland geweest. Zowel door haar geografische strategische ligging als door haar functie als doorgangsplaats van noord naar zuid en van oost naar west. Ooit was het een Romeinse vestiging. Lange tijd werd het Tulium scalabitanum of Scalabis genoemd. Zelfs nadat de stad door de Moren was veroverd. Na een aantal jaren noemden de Moren de plaats Sant’ Arein. Vernoemd naar de vurig aanbeden plaatselijke heilige. De invloed van de Moren is duidelijk terug te zien aan de ordening van de wegen en een groot aantal bouwwerken. Ook de opstelling van de huizen in het oude stadscentrum en de antieke resten ademen Moorse invloed uit. Net als Obidos lijkt Santarem haast een openluchtmuseum.

Andere bezienswaardigheden zijn het Largo do Seminario, het Largo Central en de Portas do Sol. De negentiende eeuwse tuinen met het schitterende Belvedère van waaruit men uitkijkt over de Taag. U heeft een prachtig uitzicht over de stad vanaf de Toren das Cabacas. Deze toren ook wel Torre do Relogio genaamd wat zoveel betekent als Horlogetoren. Het uitzicht vanuit hier over het geheel van prachtige vensters, campanile’s en azulejos is werkelijk overweldigend.